MADRAS CURRY – KARÍ MADRAS
Názov tohto pikantného no delikátneho karí pochádza od hlavného mesta štátu Tamilnád, Madras. Je obľúbené hlavne medzi ľuďmi žijúcich na juhu krajiny, kde prevláda horúce a hlavne dusné počasie. Môže to znieť divne, ale práve konzumácia korenistého a pikantného jedla, vlastne v konečnom dôsledku ochladzuje telo a zároveň znižuje vysoký krvný tlak.
Suroviny:
- 1 kg jahňacie stehno, nakrájané na kocky, alternatívne môžeme aj bravčové, hovädzie či divinu
- 2 ks stredne veľké cibule, nakrájané na hrubo
- 2 cm čerstvý zázvor, pokrájaný
- 3-4 strúčky cesnaku, pokrájané
- 4-6 ks sušené červené čili
- 2 väčšie strúčky cesnaku, rozdrvené
- 1-2 ks čerstvé zelené čili, nakrájané pozdĺžne
- 1 konzerva paradajok
- 3 čl mletý rímsky kmín
- 1 čl mletý koriander
- 1 čl čili mleté
- 1 čl mletá kurkuma
- 175 ml teplej vody
- 1 ½ čl soľ
- 1 čl garam masala
- 2 pl madras curry powder (hot alebo mild)
- 3 pl vinegar (ideálne sladový pre jeho jemnú, orieškovú chuť)
Postup:
Pokrájané mäso marinujeme min. 2 hodiny v zmesi madras curry powder a vinegara, ideálne však cez noc. Na oleji za stáleho miešania, popražíme cibuľu, zázvor, cesnak a sušené čili (8-10 min). Odstavíme a necháme odležať. Medzitým na troche oleja a na strednom plameni popražíme roztlačený cesnak a čerstvé zelené čili, až nám cesnak jemne nezhnedne. Pridáme polovicu paradajok z konzervy, zamiešame a varíme 1-2 min. Pridáme rímsky kmín, koriander, mleté čili, kurkumu, stlmíme plameň a varíme 6-8 min. Pridáme mäso, stredný plameň a opekáme až kým mäso nezmení farbu 5-6 min, pridáme vodu, privedieme do varu a varíme 30min. Odležanú zmes, ktorú sme si pripravili ako prvú, rozmixujeme so zvyšnými paradajkami v mixéri. Zmes pridáme do mäsa, privedieme do varu a pod pokrievkou varíme ďalších 35-40 min, až kým mäso nezmäkne. Nakoniec zamiešame garam masalu.
Podávame s varenou Basmati ryžou, chlebom Naan alebo uhorkovou raitou.
Prajeme Vám dobrú chuť!
BUĎTE VŽDY INŠPIROVANÝ
Vyplňte svoje údaje a my vám vždy dáme vedieť keď pridáme nový recept.
Produkty použité v tomto recepte
Leave A Comment